Sosyal Medya

Güncel

'Türk askeri Başika’da kalacak'

Türkiye’nin, Başika kampında eğittiği Haşdi Vatani’nin askeri sözcüsü Haysem El Enizi, Irak ordusu komutası altında Musul operasyonuna katılacaklarını söyledi.



Al Jazeera'nin haberine göre; Türkiye'nin, 2015 yılının başından bu yana Musul yakınlarındaki BaÅŸika kampında eÄŸittiÄŸi Musullu Sünni güçlerden oluÅŸan HaÅŸdi Vatani'nin askeri sözcüsü Haysem El Enizi, konuÅŸtu. HaÅŸdi Vatani'nin bugüne kadar eÄŸitilen üç bin kiÅŸilik savaşçısının Irak ordusu komutası altında Musul operasyonuna katılacağını, operasyon sonrası da kent merkezinde güvenliÄŸi yine Irak ordusuyla birlikte saÄŸlayacağını söyledi.

“Türk askeri BaÅŸika'da eÄŸitim için kalacak”

El Enizi, henüz bu karar için imza atılmadığını, ancak operasyon hazırlıkları için görüşen Amerikalı, Iraklı ve Türk yetkililerin bu konuda fikir birliğine vardığını söyledi.

“Åžu an PeÅŸmerge'nin olduÄŸu kuzey ve doÄŸu bölgesinden operasyona katılacak HaÅŸdi Vatani. Tamamen Irak ordusunun komutası altında olacak. Türk askeri BaÅŸika'da eÄŸitim için kalmaya devam edecek.

Åžu an için üç bin savaşçımız var. BaÅŸika'da eÄŸitime devam edilecek. Bu ÅŸekilde bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Hedefimiz üç ay içinde sayıyı ikiye katlayarak altı bine ulaÅŸmak. Çünkü bu birlikler sadece IŞİD'den temizleme operasyonu sırasında deÄŸil, sonrasında da ÅŸehirde güvenliÄŸi saÄŸlamak için Irak ordusuyla birlikte Musul'da kalmaya devam edecek.”

“HaÅŸdi Şâbi Ä°ran'ın adamlarıdır”

Haşdi Aşairi adı verilen, yerel aşiret liderleri ve onlarla hareket eden milis güçlerden oluşan birliklerin de Musul'un içine girmesi halinde Haşdi Şâbi kadar tehlikeli olacağı görüşünde:

“HaÅŸdi AÅŸairi'nin de Musul halkının yapısına uygun olarak çoÄŸunlukla Sünni aÅŸiretlerden oluÅŸtuÄŸunu biliyoruz. Musul çevresinde sayıları üç bin iki yüz civarında. Ancak bunlar BaÄŸdat yönetimiyle doÄŸrudan iÅŸ yapan ve HaÅŸdi Åžabi dediÄŸimiz Åžii milis yapılanmasıyla aynı çatı altına giren gruplar. Bu sebeple Musul operasyonunda kent çevresinde kendi bölgeleri dışında ciddi bir rol oynamaları beklenmiyor. BaÄŸdat'tan ya da ABD'den gelecek hafif silahlarla IŞİD'e karşı savaÅŸta etkili olamazlar. Sadece aÅŸiretlerinden güç aldıkları bölgelerde aktif olabilirler.

HaÅŸdi Şâbi ise çoÄŸunluÄŸu Ä°ran'da eÄŸitim almış, (Ä°ran Devrim Muhafızları Komutanı) Kasım Süleymani'nin adamlarıdır. Bir kanuna, düzene dayanmazlar. Irak Savunma Bakanlığı'na da baÄŸlı olmadıkları için eylemlerinin cezalandırılması da söz konusu olmuyor. Musul'a girmeleri çok büyük sorunlar doÄŸurur.”

“En büyük sorun Telafer'de olacak”

En büyük sorun da Telafer'de olacak. Buradaki HaÅŸdi Şâbi grupları Telafer'den IŞİD geldiÄŸinde güneye kaçan Åžii aÅŸiretlerden oluÅŸuyor. Burada bu güçlerin varlığı, IŞİD'le iÅŸbirliÄŸi yaptığı gerekçesiyle Sünni Türkmenlere yönelik çok kötü sonuçlar doÄŸurabilir. HaÅŸdi Vatani'nin ise coÄŸrafi ve fiziki olarak buraya girmesi mümkün deÄŸil. Biz Musul'a ÅŸu an PeÅŸmerge'nin hâkim olduÄŸu kuzey ve doÄŸu bölgelerinden gireceÄŸiz.”

Haşdi Vatani sözcüsüne göre, Musul'un IŞİD'den temizlenmesi operasyonu, tüm gruplar arasında koordinasyon sağlanması halinde birkaç hafta içinde tamamlanacak. Ancak önemli olan Musul'un IŞİD sonrası istikrar ve güvenliğinin sağlanması. Bunun ise yıllar sürebileceğini söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.